Weblog Ophrys - Ellen Meeuwsen
Ontwerpbesluit van de wetswijziging financiële markten 2013Op 13 april jl. heeft Minister De Jager  het nieuwe ontwerpbesluit Bgfo 3 gepresenteerd. Doelstelling is dat deze wetswijzigingen op 1 januari 2013 in werking treden. In dit document willen wij u graag een overzicht geven van de wijzigingen en de consequenties voor uw bedrijfsvoering. Het complete verhaal is behoorlijk omvangrijk vandaar dat wij het gesplitst hebben in hoofdstukken, zo kunt zelf de voor u meest interessante onderwerpen snel selecteren.

Vakbekwaamheid voor het intermediair

De wet zegt hier letterlijk dat 'werknemers die zich onder verantwoordelijkheid van  financiële dienstverleners bezighouden met advisering beschikken daartoe over de vereiste diploma's'. In mijn ogen kun je hiermee de diplomaplicht breed uitleggen en geldt deze niet alleen voor de adviseurs maar voor alle medewerkers van uw kantoor met een adviserende functie. Dus ook een binnendienstmedewerker die klanten adviseert over de dekking van de auto- of inboedelverzekering. 

 

Onderstaand een overzicht van de modules en de daarbij vereiste diploma's. 

 

Onderwerp

Vereist diploma

Modules 

Sparen en betalen 

Adviseur sparen en betalen 

Basis 

Consumptief krediet 

Adviseur consumptief krediet 

Basis 

Consumptief krediet 

Schadeverzekering particulier 

Adviseur schadeverzekering particulier 

Basis 

Schadeverzekeringen particulier 

Schadeverzekering zakelijk 

Adviseur schadeverzekering zakelijk 

Basis 

Schadeverzekeringen particulier 

Schadeverzekeringen zakelijk

Vermogen 

Adviseur vermogen 

Basis 

Vermogen 

Inkomensverzekering

Adviseur inkomen 

Basis 

Inkomen 

Hypothecair krediet 

Adviseur hypothecair krediet 

Basis 

Vermogen

Hypothecair krediet  

Pensioen

Adviseur pensioen

Basis 

Inkomen 

Vermogen 

Pensioenverzekeringen 

 

Vakbekwaamheid volmachtkantoren 

Ook voor de medewerkers van de volmachtkantoren gaat voortaan een diplomaplicht gelden. Concreet betekent dat voor deze kantoren dat medewerkers die voor rekening en risico van de verzekeraar verzekeringen sluiten ook over de benodigde diploma's moeten beschikken. In de praktijk zijn dit met name personen die de dagelijkse leiding voeren en verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsvoering, administratieve organisatie en de interne controle. 

 

Onderstaand een overzicht van de modules en de daarbij vereiste diploma's.

 

Onderwerp

Vereist diploma

Modules 

Schadeverzekering 

Gevolmachtigd agent schadeverzekeringen 

Basis 

Schadeverzekeringen particulier

Schadeverzekeringen zakelijk 

Volmacht algemeen

Volmacht schade extra 

Volmacht overig 

Levensverzekering

Gevolmachtigd agent levensverzekeringen 

Basis 

Vermogen 

Volmacht algemeen 

Volmacht overig 

Inkomensverzekering

Gevolmachtigd agent inkomen  

Basis 

Inkomen 

Volmacht algemeen 

Volmacht overig 

Pensioenverzekering

Gevolmachtigd agent pensioenverzekeringen 

Basis 

Inkomen 

Vermogen 

Pensioenverzekeringen 

Volmacht algemeen 

Volmacht overig 

 

 

 

Permanente educatie

U moet ervoor zorgdragen dat de medewerkers met een diploma door middel van uw bedrijfsvoeringsmodel altijd over actuele kennis beschikken. Dit betekent dat uw onderneming een beleid moet hebben opgesteld dat erop gericht is dat dat kennis snel en adequaat binnen uw onderneming wordt verspreid. Dit kan zijn middels een intern kennissysteem of informatiebijeenkomsten. Deze informatiebijeenkomsten mogen uiteraard ook bij externe instellingen worden gevolgd. 

 

Daarnaast moeten uw medewerkers met een diploma iedere drie jaar een PE examen volgen. De eerste PE termijn gaat in op 1-7-2015. Let wel dat ook hierbij voortaan aanvullende richtlijnen worden gesteld. Zo is bepaald dat tussen de examens niet minder dan 18 maanden en niet meer dan 36 maanden mogen zitten. U mag dus niet op 20-6-2018 (periode '15-'18) uw PE examen doen, vervolgens weer op 20-8-2018 (periode '18-'21) voor de volgende periode en vervolgens weer op 20-6-2024 (periode '21-'24) Dit om te voorkomen dat er een te groot gat valt tussen 2 toetsmomenten. 

 

Eed en belofte 

De overheid hecht veel waarde aan het feit dat medewerkers zich bewust zijn van hun rol binnen de uw onderneming en de gevolgen van hun handelen. Daarom moeten al uw medewerkers vanaf 1-1-2013 een eed of belofte afleggen. Er is voor deze vorm om de symboliek van de verklaring te versterken. 

 

Klachten 

Binnen uw onderneming dient u uw klachtenprocedure aan te passen aan de nieuwe richtlijnen en deze aan iedere medewerker ter beschikking te stellen. De nieuwe richtlijnen omvatten vastomlijnde termijnen waarbinnen u moet reageren naar de klant. Zo moet u binnen 2 weken uw klant informeren over de termijn van klachtafhandeling. Deze termijn mag vanaf dat moment maximaal 6 weken zijn. Indien u binnen deze termijn samen met de klant niet tot een passende oplossing van de klacht kunt komen, moet u de klant informeren over de mogelijkheid om het geschil voor te leggen aan een  geschilleninstantie of civiele rechter. 

 

Voorts heeft de klant voortaan direct het recht om na het verstrijken van een termijn van 8 weken na het indienen van de klacht deze voor te leggen aan de geschilleninstantie of civiele rechter, ook al heeft u nog niet gereageerd naar de klant. Deze termijn van 8 weken wordt verlengd met de termijn die de klant nodig heeft voor het aanleveren van aanvullende informatie, die u heeft opgevraagd om tot een goede beoordeling van de klacht te kunnen komen. 

 

In Bgfo 3 worden ook de regels voor een onafhankelijke geschilleninstantie verder aangescherpt. Deze richtlijnen werken we hier niet verder uit omdat deze niet direct relevant zijn voor uw bedrijfsvoering. 

 

Execution only 

Vanaf 1-1-2013 moet uw klant voortaan een toets afleggen indien deze een financieel product wil aanschaffen op basis van execution only. Deze toets moet worden toegepast bij dienstverlening inzake betalingsbeschermers, complexe producten, hypotheken, inkomensverzekeringen, overlijdensrisicoverzekeringen of uitvaartverzekeringen. Middels deze toets moet u vaststellen of de klant zich voldoende bewust is van de risico's die aan execution only zijn verbonden. De vragen en de diepgang daarvan moeten daarom worden afgestemd op de complexiteit van het product. Ze moeten in ieder geval inzicht geven in de producten waarmee de klant bekend is, het inzicht van de klant in de risico's van het aan te kopen product, de mate waarin de klant zelf inzicht heeft in zijn eigen financiële situatie en de mate waarin de klant behoefte heeft aan informatie. 

Indien uit de toets naar voren komt dat het voor de klant verstandig is om eerst advies in te winnen moet de klant daar in 'niet mis te verstane bewoordingen' daarop gewezen worden. Dit geldt eveneens voor het feit dat als uit de toets blijkt dat het product dat de klant wenst aan te kopen niet passend is. 

 

Provisie verbod 

Zoals u ongetwijfeld al bekend is wordt ook het provisieverbod van kracht op 1-1-2013. Dit provisieverbod gaat gelden voor betalingsbeschermers, complexe producten, hypotheken, overlijdensrisicoverzekeringen, uitvaartverzekeringen en inkomensverzekeringen (m.u.v. verzekeringen die voor de werkgever verplicht zijn op grond van de Wet Werk en Inkomen). Maar ook dienstverlening onder het Nationaal Regime valt vanaf deze datum onder het provisieverbod. In het betreffende wetsartikel is ook de toevoeging 'bij ministeriële regeling aan te wijzen producten' geplaatst.  Hiermee wordt het mogelijk gemaakt om in de toekomst snel te schakelen en producten onder het provisieverbod te plaatsen als er in de markt misstanden worden geconstateerd. 

 

Het provisieverbod betekent dat 'de lijn tussen aanbieder en financiële dienstverlener volledig wordt doorgeknipt'. De beloning voor uw dienstverlening bij bovengenoemde producten moet derhalve volledig door de consument betaald worden. Wat de wet nog wel open laat is dat de kosten van uw dienstverlening via de derdenrekening van de notaris uit de verleende hypotheek worden betaald. 

 

 

Dienstverleningsdocument 

Het Dienstverleningsdocument is reeds een bekend begrip voor u als financiële dienstverlener. Met de nieuwe wetgeving wordt de verplichting van het Dienstverleningsdocument ook uitgebreid naar aanbieders en gevolmachtigd agenten. Dit alles met dien verstande dat de partij met primair klantcontact het DVD moet uitreiken aan de klant. Nieuw is dat het Dienstverleningsdocument niet meer een algemeen document mag zijn waarin alle diensten en productgroepen worden benoemd. Het DVD moet voortaan een document zijn dat aansluit bij de dienstverleningsvraag van de klant en waarin de daarmee samenhangende producten zijn benoemd. Voorts zijn er een aantal richtlijnen gegeven omtrent de informatie die verder in het DVD moet worden vermeld, als aandelenbelang en adviesvrijheid. Nieuw is ook de publicatieplicht van de verschillende DVD's op uw website. 

 

Reacties

michael kors wallet gold op 04-01-2015 01:22
Hi there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any suggestions? michael kors wallet gold http://www.koogur.com/michael-kors-wallet-gold-b-1646.html
apefeVamn op 09-06-2015 10:39
cheap said lixin cheng If you The Rolling Stones Box Set Complete Edition really need a fabric protector for your upholstery, you can Angel Seasons 1-5 DVD The Walking Dead Season 2 DVD Box set Box set Ralph She Spies Season 1 DVD Box set Lauren Men's Black Watch do it yourself for much Men's Ocean Challenge Suits less than the $200 a dealership charges. And VIN etching, which can cost $300, is supposed to stop theft, but Ralph Lauren Men's Black Watch is a dubious crime deterrent. Some states require that dealers offer customers VIN etching, but you're under no obligation to buy it.. Canda Goose Outlet Isabel Marant Sneakers Pas Cher http://www.coffret-infini.fr/ UGG Pas Cher Isabel Marant Pas Cher Hollister outlet uk Oakley outlet uk Cheap Canada Goose Canada Goose UK Sale http://www.fashionbuzz.fr/ http://www.navereau.ca/ Michael Kors Canada Hollister UK Outlet Hot Beats By Dre Ralph Lauren Polo Shirts UK Outlet cheap ugg boots Michael Kors Canada Outlet cheap ugg boots Ralph Lauren Sale UK Ralph Lauren Canada Moncler pas cher http://www.indy-co.fr/ http://www.preurope.fr/ http://www.alsaceclean.fr/ Ralph Lauren pas cher Polo Ralph Lauren Canada Ralph Lauren Canada http://www.wirralwildlife.co.uk/ Chaussure Louboutin Pas Cher http://www.handydandy.ca/ cheap golf clubs cheap golf clubs http://www.nearshoring.ca/ http://www.florotel.fr/ Ralph Lauren Canada Michael Kors Bags UK http://www.thebingoforum.co.uk/ Michael Kors outlet UK http://www.leurrissimo.fr/ Louis Vuitton Outlet UK http://www.swedishproducts.co.uk/ http://www.edinburghonly.co.uk/ http://www.saad-france.fr/ Isabel Marant Pas Cher cheap golf clubs dvd Christian Louboutin Pas Cher Michael Kors canada ugg canada new balance canada Oakley Outlet Sale UK Oakley Sale UK Cheap Oakley Sunglasses Oakley Sunglasses Sale UK http://www.cyprusrealtor.co.uk/ michael kors outlet uk http://www.handydandy.ca/ Ralph Lauren Outlet Sale Canada cheap golf clubs cheap golf clubs http://www.macaulaycreative.co.uk/ wholesale golf clubs Buy UK DVD http://www.wickedwildweb.co.uk/ http://www.cbcornell.com/ http://www.picdisk.co.uk/ http://www.breastflow.co.uk/ Ralph Lauren Sale UK Ralph Lauren Outlet UK Michael kors canada ralph lauren pas cher canada goose jacket outlet toronto http://www.niketheones.com.au/ http://www.changesbristol.co.uk/ http://www.blog-deserts.fr/ http://www.restaurant-surlaplace.fr/ http://www.axis-froid.fr/ http://www.aedre.fr/ http://www.cubwolf.co.uk/ http://www.floralflairflorist.co.uk/ http://www.industryinsiders.co.uk/ michael kors outlet uk michael kors canada http://www.woodsdyke-boatyard.co.uk/ http://www.estheti-chien.fr/ http://www.penstemania.co.uk/ http://www.173rd-praha.eu/ http://www.elkinsmotors.co.uk/ http://www.couriertravelclub.co.uk/ http://www.ntbarraschool.com.au/ http://www.gourmetads.com.au/ Abercrombie & Fitch Outlet Ralph Lauren Outlet UK discount golf clubs wholesale golf clubs cheap golf clubs cheap golf clubs http://www.scotiagolf.co.uk/ cheap golf clubs cheap dvd http://www.tobee.ca/ dvd box http://www.hamiltonpowersquadron.ca/ http://www.mumsin.com.au/ Christian Louboutin Sale UK Christian Louboutin outlet uk Louboutin outlet uk Chaussures Louboutin Pas Cher http://www.lecont.fr/ Christian Louboutin Australia Louboutin Australia Louis Vuitton Outlet Uk Louis Vuitton Outlet Uk Abercrombie outlet Abercrombie uk Abercrombie outlet uk Hollister sale Abercrombie uk Louis Vuitton pas cher Louis Vuitton pas cher Louis Vuitton pas cher Michael kors pas cher Hollister france http://www.mountain-guide.fr/ http://www.ifop2007.fr/ Abercrombie Pas Cher hollister italia http://www.cainzago.it/ hollister milano hollister italia http://www.protezionecivileborghetto.it http://www.deaprogetti.it/ michael kors canada michael kors outlet uk new balance pas cher new balance uk new balance canada http://www.tcis.co.uk/ ralph lauren outlet uk Ralph Lauren Outlet UK Ralph Lauren Outlet UK Ralph Lauren Outlet UK Ralph Lauren canada Ralph Lauren Outlet Australia Ralph Lauren Australia http://www.pcgraveyard.com.au/ http://www.italianshop.com.au/ polo Ralph Lauren Australia polo Ralph Lauren Australia Ralph Lauren Italia Ralph Lauren Italia http://www.pedalevalsesiano.it/ Cheap Moncler Jackets Moncler Outlet UK Moncler UK Outlet Mulberry Outlet Mulberry UK Outlet ralph lauren sale uk ralph lauren outlet uk http://www.findmelyrics.co.uk/ http://www.domainscams.co.uk/ http://www.yurestaurant.co.uk/ http://www.yeomansconcepts.com.au/ Christian Louboutin Outlet UK michael kors australia ralph lauren outlet online ralph lauren australia Christian Louboutin Sale michael kors canada michael kors australia new balance canada north face cheap north face outlet Cheap Isabel Marant true religion sale uk true religion outlet uk Pandora Outlet UK Pandora Outlet Sale True Religion Outlet Australia Cheap True Religion Jeans moncler outlet uk Pandora Australia Pandora Jewellery Australia Pandora Jewelry Canada Pandora cheap uk pandora charms uk Isabel marrant uk ralph lauren italia http://www.gigracing.co.uk/ Christian Louboutin Shoes Sale Louboutin sale http://www.plantinteractions.co.uk/ http://www.lesnomades.ca/ http://www.moncoachform.fr/ http://www.corsica-informatica.fr/ http://www.parrothosting.co.uk/ http://www.baillieston-history.co.uk/ http://www.biocolorprint.fr/ http://www.saphir-btp.fr/ Hollister outlet Hollister Italia
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld